Märsta-Kallhäll

Från Märsta tågstation löper man söderut längs med järnvägen och Västra bangatan.  Där finns mataffärer och när vi svänger in på Nymärstagatan finns även en bankomat. Vi fortsätter Vänortsringen söderut och genar över riksväg 263 och passerar en bensinmack där det även finns en korvkiosk.

Efter bensinmacken följer man Steninge Allé tills man kommer till kolonilotterna och där tar man vänster på en grusväg för att ansluta till Upplandsleden.  Leden går längs med den å vi passerar och sedan in i skogen.  Det kan vara väldigt svårt att veta vart leden går utan en karta. Märkeringarna på träden har på en del ställen helt vittrat bort. Här kan man väldigt lätt springa vilse. Därför rekommenderar jag en terrängkarta med Upplandsleden från Märsta till Kallhäll (Lantmäteriets Terrängkarta 607 Norra Stockholm, 620 Uppsala).

Leden tar av från skogsvägen och ut på en lättsprungen stig. När vi kommer till en skogsväg med vägbom så följer vi skogsvägen söderut. Upplandsleden fortsätter dock längs en avfallsanläggning innan den också viker av söderut.  Vi fortsätter söderut tills vi stöter på Upplandsleden igen där leden tar oss genom ett skogsparti till Krogsta. Därifrån är det i stort sett löpning på landsvägar och skogsvägar under den resterande etappen.

Vid Krogsta saknas Upplandsledens ledmarkeringar helt. Vi tar den kortaste vägen till Rosersbergs slott och avviker från leden. Detta innebär att vi anländer till Rosersbergs slott från slottsvägen. Vid slottet ansluter vi Upplandsleden på nytt och löper längs med den vackra Rosersbergsviken mot Runsa. Från Runsa springer man landsvägen mot Sättra och Harva. Vid Harva tar man av mot Töndal. Töndal är ett litet villaområde och därifrån går en skogsstig, som vi följer, till Ängsjö friluftsområde. Därifrån går Upplandsleden som en bred motionsstig mot Stäket och Kallhäll. Upplandsleden är här bra markerad och när vi sedan lämnar skogen och kommer in till Stäkets bebyggelse så är det inga svårigheter att följa Upplandsleden.

Etappen Märsta-Kallhälls finaste naturupplevelse ser man just i Stäket. Från en höjd har man en väldigt fin utsikt över Mälaren. Perfekt för en paus innan man fortsätter längs med viken mot Kallhäll. Vid Kallhäll finns möjligheter att ta pendeltåg mot Stockholm.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0